Webbinarium om fruktodling i Tyskland 18 nov

FRUKTODLING I SÖDRA TYSKLAND – STUDIERESA I VÅR OCH/ELLER WORKSHOP I SOMMAR?
Erwin Mozer är senior rådgivare med över 40 års erfarenhet av fruktodling från Landratsamt Ravensburg i Södra Tyskland. Under de senaste 35 åren har han varit ansvarig för 150 bönder och cirka 1 800 hektar odling i regionen Ravensburg, bland dem fruktodlare både i integrerad (konventionell) och ekologisk produktion. Erwin, har med sin familj, spenderat flera somrar av sina semestrar i Sverige och kom av en händelse i kontakt med Föreningen Sörmlandsäpplen och Leader Sörmlandskusten sommaren 2021. I samband med att Erwin besökte två odlingar, Tiefensees äppelodling utanför Malmköping och Valinge gård utanför Jönåker, började vi diskutera hur vi kan utbyta erfarenhet och dra lärdomar av Erwins stora kunskap och erfarenhet i en vidare krets. Kanske kan det bli en praktisk workshop/kurs sommaren 2022 då Erwin kommer tillbaka till Sverige eller en studieresa till hans hemmaområden i Tyskland? Kanske både och?
Syftet med samarbetet med Erwin Mozer är att vi ska få möjlighet att vidga våra vyer och lära oss hur fruktodling bedrivs i södra Europa. Skiljer sig fruktodling mellan olika regioner? Vilka sorter odlar man? Använder man sig av ekologisk eller konventionell odlingsmetodik? Hur får man ekonomi i fruktodling? Det är några av de frågor som vi kommer att diskutera under detta inledande webbinarium.
Vi har också en idé om att vi ska utöka samarbetet och göra ett fysiskt studiebesök i Tyskland i samarbete med våra respektive Leaderområden, Leader Sörmlandskusten och Regionalentwicklung Württembergisches Allgäu e.V. Vår tanke är att detta studiebesök ska äga rum i februari 2022, under vecka 7, i anslutning till en stor mycket intressant internationell mässa för kommersiell fruktodling, destillation och jordbruksteknik. Se https://www.visit.fruchtwelt-bodensee.de/en
Denna mässa äger rum vartannat år på vintern och 2022 går den av stapeln fredag-söndag 18-20/2 . Vi tänker att vi arrangerar en studieresa där vi kombinerar ett besök på mässan med studiebesök hos ett urval odlare i regionen. Visst låter det intressant? Mer info under webbinariet.
Anmäl dig genom att mejla namn, adress, personnummer och telefonnummer till lovisa.berggren@sv.se senast onsdag 17/11. Länk skickas ut 18/11.
Webbinariet är kostnadsfritt för medlemmar. Om du inte är medlem betalar du 150 kr i medlemsavgift som även gäller för 2022. Här hittar du mer info om hur du löser medlemsskap https://www.sormlandsapplen.se/om-oss/bli-medlem. Avgiften ska vara erlagd senast 17/11
Varför personnummer? Orsaken till att vi frågar efter personnummer är att vi behöver styrka identiteten på personer som medverkar i de aktiviteter som vi genomför inom ramen för vårt Leader-projekt, det är ett krav som ställs för att vi ska få projektmedel. Vi hanterar inte era personnummer, det är Studieförbundet Vuxenskolan som gör det åt oss och de har fungerande och säkra rutiner enligt GDPR.
Detta webbinarium är en av de aktiviteter som Föreningen Sörmlandsäpplen genomför inom ramen för projektet ’Sörmland – ett äppellandskap’, ett projekt som beviljats stöd av Leader Södermanland och som finansieras av medel från Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.
Webbinariet genomförs i samarbete med SV Sörmland & Leader Sörmlandskusten.